Trauma release en fascia

Een BRTT & TRB sessie bevordert het loslaten van spanning in de fascia. Hiermee kun je niet alleen fysieke klachten verlichten, maar ook je emotionele welzijn verbeteren.


Fascia is een bindweefsel dat door het hele lichaam wordt aangetroffen en spieren, botten, organen en zenuwen omhult. Het vormt een driedimensionaal web dat ondersteuning en bescherming biedt aan deze structuren. Fascia bestaat uit collageenvezels en grondsubstantie, die het fysieke lichaam zijn kracht en flexibiliteit geven.

Er zijn drie hoofdtypen fascia:

  • 1. Oppervlakkige fascia: Deze bevindt zich net onder de huid en helpt het lichaam te isoleren en vet op te slaan.
  • 2. Diepe fascia: Dit omringt spieren, botten en gewrichten, en biedt ondersteuning en bescherming.
  • 3. Viscerale fascia: Dit omhult interne organen, helpt ze op hun plaats te houden en biedt ondersteuning.

Fascia speelt een cruciale rol bij beweging en stabiliteit. Het maakt soepele beweging tussen spieren mogelijk en draagt ​​krachten over door het lichaam. Bovendien bevat het sensorische receptoren die bijdragen aan proprioceptie: het lichaamsbewustzijn van de positie in de ruimte.

Fascia en trauma release

.Fascia speelt een cruciale rol bij het ervaren en verwerken van trauma in het lichaam. Trauma, zowel fysiek als emotioneel, kan zich op verschillende manieren in de fascia manifesteren en kan leiden tot langdurige spanning en verstoringen in het lichaam.

Wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan een trauma, emotionele schok, of langdurige stress, werkdruk of emotionele druk, reageert het vaak door de spieren aan te spannen en de fascia samen te trekken als een beschermingsmechanisme. Als het trauma niet volledig wordt verwerkt, kan deze spanning in de fascia aanhouden, zelfs lang nadat de traumatische gebeurtenis heeft plaatsgevonden.

Dit kan leiden tot verschillende klachten en symptomen, waaronder:

  • 1. Pijn en stijfheid: Gespannen fascia kan leiden tot chronische pijn en stijfheid in het lichaam, met name rond het gebied van het trauma.
  • 2. Beperkte bewegingsvrijheid: Ophoping van spanning in de fascia kan de bewegingsvrijheid beperken en kan het moeilijk maken om bepaalde bewegingen uit te voeren.
  • 3. Emotionele symptomen: Trauma kan zich ook vastzetten in de fascia en kan leiden tot emotionele symptomen zoals angst, depressie, en posttraumatische stressstoornis (PTSS).
  • 4. Orgaan disfunctie: Fascia omhult niet alleen spieren, maar ook organen. Trauma kan leiden tot spanning in de fascia rond de organen, wat hun functie kan beïnvloeden en kan bijdragen aan spijsverteringsproblemen, ademhalingsproblemen, en andere gezondheidsproblemen.

Benieuwd of jouw klachten te maken kunnen hebben met trauma en spanningen in fascia en Psoas spier?

Maak een afspraak voor een proefsessie BRTT.

Het vrijmaken van opgehoopte spanning en trauma in de fascia kan een integraal onderdeel zijn van traumaherstel. BRTT en TRB kunnen helpen om vastzittende emoties en spanning los te laten en het lichaam te ondersteunen bij het verwerken en loslaten van trauma.